pinxit

Portrett av Eugène Joseph Stanislas Foullon d´Écotier, olje på lerret, 80,3x63,8 cm., malt av Antoine Vestier i 1785. Den portretterte holder et delvis opprullet kart i hånden og hans venstre hånd peker ut et ornament (kartusj) hvor Vestier har malt inn "vestier pinxit - 1785" - kunstnerens etternavn, pinxit og 1785 er plassert under hverandre.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

Artikkelstart

Pinxit er en latinsk betegnelse som betyr han eller hun "har malt (det)", og som enkelte malere frem til slutten av 1700-tallet satte etter navnet (signaturen) for å understreke hvem maleriet stammer fra.

Faktaboks

Uttale
pˈinxit
Etymologi
latin, ofte forkortet til pinx., ‘har malt (det)’

Forkortelser

Forkortelser som p., pin., pxt. eller pinx. kan forekomme.

Historikk

Scene fra et marked, grafisk trykk, utført av Jacob Matham i 1603 etter et maleri av Pieter Aertsen. Innskriften øverst i bildet midt på opplyser om navnet på maler og kobberstikker: "Lange Pier pinx.", på linjen under "Maetham sculp et excud". "Sculp et excud" er latinske betegnelser som angir at Matham har "gravert og trykket" kobberstikket.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

På 1600-tallet ble det vanlig å mangfoldiggjøre kjente malerier i form av kobberstikk. Navnet på maleren pluss pinxit (eller en forkortelse) ble satt inn øverst eller nederst på det grafiske trykket. Navnet på kobberstikkeren pluss den latinske betegnelsen sculpsit ble plassert ved siden av navnet på maleren eller under.

Skikken med å bruke latinske betegnelser i kombinasjon med navn forsvant på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mørstad, Erik (1996). Malerileksikon. Teknikker, motivtyper og estetikk. Oslo: Ad Notam Gyldendal

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg