Varianter av lettøl
Lettøl brygges som regel som en lettere variant av pils eller lager, men det brygges også mørkere varianter. Mørkere lager og alkoholsvake versjoner av stout og porter blir produsert av mikrobryggerier. Dette er ølsorter som vanligvis er kraftige og alkoholsterke.

Lettøl er øl med lavt innhold av alkohol. Alkoholinnholdet i lettøl er 0,7–2,75 volumprosent.

Det har lenge vært lite fokus på lettøl i norske bryggerier. I Norge har alkoholfrie varianter tradisjonelt vært det vanligste alternativet til øl. Etter 2020 har flere bryggerier begynt å prioritere lettøl. Dette kan også skyldes at salget av alkoholfritt øl og alkoholfrie alternativer har hatt en formidabel vekst.

Produksjon

Lettøl brygges som regel som en lettere variant av pils eller lager, men det brygges også mørkere varianter. Mørkere lager og alkoholsvake versjoner av stout og porter blir produsert av mikrobryggerier. Dette er ølsorter som vanligvis er kraftige og alkoholsterke.

Produksjon av lettøl kan foregå på ulike måter, men som regel brygges det med mindre råvarer for å få mindre gjærbart sukker, og dermed et alkoholsvakt øl. Når alkoholsvake (og alkoholfrie) øl oppleves som søte, er det fordi det ofte er flere sukkerarter som ikke er gjærbare i ølet. En metode som ofte benyttes for å få nok fylde i ølet er å bruke høyere temperaturer under bryggingen, som bidrar til at en større andel sukker ikke er gjærbart. Dette sukkeret blir restsødme i det ferdige ølet, mens det gjærbare sukkeret blir alkohol. Andre metoder som også benyttes er også «utvanning» og riktig kontroll på ulike typer gjær slik at det gjæres til riktig alkoholstyrke.

Salg og regulering

Øl er inndelt i skatteklasser etter volumprosent alkohol, der lettøl er i skatteklasse B.

Lettøl er ikke underlagt de samme restriksjonene som øl med høyere alkoholprosent, og kan selges i kiosk og i hele butikkens åpningstid, slik som alkoholfritt øl. Lettøl har 18-årsgrense, siden det er et alkoholholdig produkt.

Lettøl må ikke forveksles med øl som er merket «lite». Lite-variantene inneholder mindre kalorier, og er vanligvis i skatteklasse D, altså med alkoholinnhold på ca 4,7%.

Lettøl i Norge

Fra 1913 til 1972 ble det brygget et lettere pilsnerøl ved Ringnes kalt landsøl. Dette ølet ble etter hvert erstattet med Ringnes Lettøl.

E.C. Dahls i Trondheim (eies av Ringnes as) produserer ølet Lysholmer, et øl som har navnet sitt etter en av familiene som har eid bryggeriet (se Lysholm). Bryggeriet lanserte Lysholmer light i 1987, som ble fjernet fra markedet i 1994. I 2021 lanserte bryggeriet Lys Pils 2,5 % og Lysholmer Sitron Radler Lite 2,5 %.

Lettøl i utlandet

I andre land har øl med en alkoholprosent på rundt 2,5 vært vanlig. I Sverige har folkeøl med et alkoholprosent på mellom 2,25 og 3,5 vært populært i mange år, noe som også skyldes et regelverk der alt øl med en alkoholstyrke på over 3,5 må kjøpes på Systembolaget (Sveriges vinmonopol). Øl med lavere alkoholstyrke selges i dagligvarebutikker med 18 års aldersgrense.

I England er drikker som shandy og radler populære. De er ikke lettøl, men består av øl blandet med brus slik at det får den samme lave alkoholstyrken. I England er det 16-års aldersgrense på shandy, mens det er 18 års grense på sterkere øl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg