Reinheitsgebot, den tyske renhetsloven fra 1516
Ingrediensene som ifølge renhetsloven er tillatt å bruke for å brygge øl
Ingrediensene som ifølge renhetsloven er tillatt å bruke for å brygge øl
Lisens: CC BY SA 3.0
Portrett av  Hertug Wilhelm IV av Bayern, som innførte den tyske renhetsloven «Reinheitsgebot» 23 april 1516

Renhetsloven er en gammel bestemmelse som sier at øl kun kan brygges av byggmalt, humle og vann. Senere kom også gjær med.

I Tyskland ble «Reinheitsgebot» innført i 1516 av kurfyrsten Wilhelm 4. av Bayern, i Norge i lov av 28. juni 1912. Loven ble satt til side av EU-domstolen 12. mars 1987, og 1. januar 1994 måtte Norge, som det siste land i verden, oppheve loven. EU-domstolen har definert loven som en handelshindring i strid med vedtektene til EU. Dermed kunne nå også såkalt «råfrukt-øl» importeres til Norge.

Bakgrunn

Mange har trodd at renhetsloven har eksistert for å sikre en god kvalitet på ølet, dette stemmer ikke helt.

Først og fremst ga renhetsloven mulighet til å skattlegge kornsorten bygg, som er basis for malten som brukes i ølbryggingen. Norske myndigheter fant ut at øl kunne være inntektsbringende, og syntes det var for vanskelig med ulik skatt på ulik alkoholstyrke. I tillegg var loven med å sikre at andre kornsorter som hvete og havre var forbeholdt matvarer.

Flere bryggerier følger likevel loven på frivillig basis, spesielt i Tyskland. De fleste bryggeriene deklarerer på etiketten hvorvidt flasken inneholder rent maltøl eller om maltet er blandet opp med rimeligere stivelseskilder som mais, ris eller sukker under fellesbetegnelsen råfrukt. For mange er dette et kvalitetsstempel, der man vet at bryggeriet ikke har endret på oppskriften for å bruke billigere ingredienser.

De fleste store norske bryggerier følger fortsatt renhetsloven frivillig ved brygging av sine tradisjonelle øl som for eksempel pils. Samtidig brygger de også varianter med tilsatt frukt eller krydder. Dette er da ikke for å gjøre ølet billigere i produksjon, men snarere tvert imot for å lage smaksrike produkter og følge trendene.

Renhetsloven må anses å ha vært en viktig bidragsyter til at det stort sett benyttes korn i ølbrygging, selv om det noen steder brukes ris og mais.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg