pelsbille

Pelsbille, billeart i familien klannere. Kroppen er oval og svart med korte antenner og to små, hvite flekker nær midten av dekkvingene. Lengde 3,5–6 mm. Arten er vanlig over nesten hele landet, der larvene lever innendørs på tekstiler av ull, i skinn, pelsverk, utstoppede dyr, tørre insekter eller i gulvsprekker o.a. som samler opp hår- eller ullavfall. Den kan også finnes utendørs, der larvene utvikles i musebol, fuglereir o.a.

Faktaboks

Også kjent som
Attagenus pellio

Svart pelsbille, A. unicolor, ligner i utseende og levevis, men er mindre, mangler hvite prikker og er bare funnet innført i Oslo-området, der den dog synes å bli vanligere.

Brun pelsbille, A. smirnovi, er 2,5–4 mm lang, ensfarget brun og med svart halsskjold. Den har siden 1983 etablert seg i Norge, og er særlig vanlig i bygårder i det vestlige Oslo, der den går under navnet «Majorstua-billen». Larvene lever av ull, fjær, hår, matsmuler o.l. Støvdotter, som bl.a. består av hår og matsmuler, synes å være hovedføde i Norge. De voksne billene spiser ikke, men finnes ofte i vinduskarmer der de har fløyet mot lyset. Billene sprer seg i stor grad selv, ved å fly gjennom åpne vinduer på varme sommerkvelder. Forebygging og bekjempelse skjer best gjennom godt renhold, særlig på utilgjengelige steder under komfyr og kjøleskap, bak skap osv. Brede gulvsprekker er også steder med risiko for larver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg