Parafrase er i musikk når en frase eller melodi fra et eksisterende musikkstykke, eller et helt musikkstykke, blir brukt i et annet musikkstykke. Parafrase brukes også om en fantasi- eller potpurri-aktig bearbeidelse av en eller flere kjente melodier.

Faktaboks

Uttale
parafrˈase
Etymologi
av gresk ‘omskrivning’

I musikk fra renessansen finnes eksempler på parafrasering i messer, motetter og i komposisjoner for tasteinstrumenter. På 1800-tallet kunne parafrase vise til framføringer på piano av musikken i en opera eller andre verker. Et eksempel på parafrase i populærmusikken er Lillebjørn Nilsens bruk av det kjente temaet fra Ludwig van Beethovens 9. symfoni i sangen «Crescendo i gågata» (1982). Det kan også diskuteres om sampling er en ny form for parafrasering, all den stund korte utsnitt av digitale lydopptak anvendes i en ny musikalsk kontekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Daniel Tveit

På engelsk hører jeg stadig "I'm paraphrasing." enten før eller etter et sitat. Er det mulig å få et eksempel på bruk av ordet på Norsk? Et alternativ til setningsoppbygging er også ønskelig.

svarte Anja Zawadzka Persvold

Hei, Daniel! Ja, vi har også denne betydningen av verbet 'parafrasere' på norsk, så man kan si for eksempel "jeg parafraserte det han skrev", eller "denne setningen parafraserer et velkjent vers fra en sang". Mer informasjon om 'parafrasere' finner du her: https://www.naob.no/ordbok/parafrasere

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg