Ordrebok er en liste over antall aksjer som er til salgs eller ønskes kjøpt til ulike priser på en børs for et bestemt selskap eller verdipapir.

Grunnprinsipper

Ordrene som ligger i ordreboken, legges inn med limitordrer. Disse kan så aksepteres med markedsordrer. Antall aksjer til salgs («selger») eller som ønskes kjøpt («kjøper») kalles ordredybde. Limitordrer øker altså ordredybden, mens markedsordrer reduserer den.

Ordreboken deles inn i nivåer etter rekkefølge. Den beste prisen er nivå én, den nest beste nivå to, og så videre. Den minste tillatte differansen mellom prisene i ordreboken kalles tick-size.

Illustrert eksempel

Ordrebok fra Oslo Børs

Ordrebokens funksjon kan illustreres med eksempelet fra ordreboken til Statoil ASAOslo Børs (se figur).

Hvis en salgsordre på 100 aksjer legges inn til pris 159,20 vil ordredybden øke fra 11 458 til 11 558 på denne prisen, som utgjør nivå to i ordreboken.

Den nye ordren kommer bakerst i køen, slik at alle 11 458 aksjer som ligger foran i køen må selges eller kanselleres, før det blir salgsordren på 100 aksjer sin tur. I tillegg må alle aksjene på nivå én selges eller kanselleres før det er nivå to sin tur.

Dersom alle aksjene på 159,10 (nivå én) er solgt eller kansellert, flytter aksjene til pris 159,20 (nivå to) frem og blir nytt nivå én. Vanligvis vil det da legges ut nye kjøpsordrer til pris 159,10. Disse blir nytt nivå én på kjøpssiden, og vi har en kursoppgang. Det vil si at aksjens markedsverdi har økt.

Tick-sizen, den minste tillatte prisdifferansen, er i dette eksemplet ti øre.

Praksis

Børser er avhengig av en viss ordredybde for at det skal være attraktivt for investorer å handle der. Enkelte børser har derfor incentivsystem som belønner aksjehandlere som legger inn limitordrer fremfor markedsordrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg