ocicat

Ocicat. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
ocikatt
Av /KF-arkiv.

Ocicat er en katterase fra USA, kjent siden 1964.

Faktaboks

Uttale
ˈocikatt
Også kjent som

ocikatt

Beskrivelse

Ocicat er en stor og massiv, men grasiøs katt, med et vilt utseende. Kroppen er ganske lang. Beina er middels lange og muskuløse. Potene er kompakte. Hodet har en begrenset kileform med bred snute, kraftig hake og fast kjeve. Halen er lang og middels smal.

Ocicat har store, mandelformede øyne som skrår litt opp mot ørene. Alle øyenfarger unntatt blå er tillatt. Ørene er moderat store og sitter vinklet.

Pelsen er kort, flattliggende og med tydelige, runde flekker (spotter). Hele katten skal være mønstret, bortsett fra halespissen, som skal være mørk. Et mangfold av flekkete og sølvflekkete tabbyfarger er godkjent hos ocicat.

Atferd

Ocicat er en sosial, aktiv og intelligent katt, som ikke gir så mye lyd fra seg som en del andre raser.

Historikk

Ocicat oppsto i USA på begynnelsen av 1960-tallet ved krysning mellom abyssiner og siameser, i forsøk på å utvikle nye raser. Et av avkommene i det første kullet ble parret med siameser, og her kom det fram en kattunge i kullet som var spottet. Nye forsøk ga samme resultat. Siden denne katten liknet litt på ozelot, en liten, amerikansk art i kattefamilien, ble den kalt ocicat.

Seinere ble ocicat også parret med amerikansk korthår, noe som ga den store, kraftige kroppsbygningen ocicat har i dag, og også sølvgenet.

Ocicat ble godkjent som egen rase i USA i 1987, og av FIFe i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg