Brunmasket siameser.
.
Sjokolademasket siameser
Sjokolademasket siameser
Av .

Siameser er en katterase, en av de eldste rasene.

Faktaboks

Uttale
siamˈeser
Etymologi
av Siam (Thailand)

Til alle tider har siameseren med sine blå øyne, mørke maske og elfenbenhvite kropp vakt oppsikt blant dyreelskere. Med sin lange, slanke kropp og forførende vesen representerer den noe eksotisk og svært spesielt blant kjæledyr. Walt Disney gjorde siameseren verdenskjent i sin legendariske tegnefilm Lady og Landstrykeren. Filmen hadde «slemme» siamesere som kom sammen med tanten som skulle passe hundene.

Siameserne fikk litt dårlig rykte nettopp på grunn av Disneys tegnefilm. De ble oppfattet som ondskapsfulle, sære og vanskelige. Tegnefilmskaperne tok siameseren på kornet, men karikerte den.

Siameseren oppfattes som intelligent, utspekulert og nytelsessyk, men den er også svært kjælen og humoristisk. Den er krevende, den vil hyppig ha oppmerksomhet og underholdning, når den ikke foretrekker å sove.

Beskrivelse

Cinnamonmasket siameser (kanelfarget maske).

Siameser er en middels stor, lang, slank katt, med en meget kort, fin pels uten underpels. Halen er lang og avsmalnende. Hodet smalner til snuten i rette linjer med lang rett nese. Øynene er blå. Særegenheten ved siameseren er dens maskefarger. Den er godkjent i flere farger/mønstre. Den tradisjonelle siameseren er brunmasket, men blåmasket, sjokolademasket, rødmasket og ulike tabbyvarianter i masken finnes også.

Historikk

Siameserens historie kan spores mange tusen år tilbake i tid, og den er blant de aller første katter som det finnes bevarte, førhistoriske tekster om. Det antas at opprinnelsen til siameserens spesielle tegninger er en mutasjon som stammer fra et sted i Sørøst-Asia. Kattens spesielle utseende og væremåte har fascinert mennesker til alle tider, og den var å anse som en kostelig skatt for konger og andre høytstående personer.

Først på 1880-tallet kommer de første, kjente siamesere til vesten. «Den kongelige katt fra Siam» ble en sensasjon blant katteelskere og det britiske aristokratiet da de første gang ble vist fram på en utstilling i England i 1885.

Startfasen i det engelske klimaet skal ha vært vanskelig og flere av de importerte kattene døde, men da de først lyktes i å framavle kull, skulle siameseren vise seg å bli en sterk og levedyktig rase som etter hvert ble eksportert og spredt utover Europa og USA.

På 1950- og 1960-tallet skal det ha vært mange siamesere i Norden, hovedsakelig brunmaskede, men utover på 1960- og 1970-tallet ble det vanlig også med blå, lilla og sjokolademaskede. De første tabbymaskede kunne en se i Oslo på 1970-tallet.

Flere kjente og celebre personligheter hadde siameser i Norge, og det ble skrevet dikt til dens ære som kom på trykk i blader og aviser.

Legender

Det knyttes mange legender til siameseren, og noen av rasens tidlige særtrekk som haleknekk og skjeløydhet ble gjerne forklart slik: En prinsesse lot sin katt passe de verdifulle ringene sine ved å tre dem på kattens hale mens hun badet. Katten låste haletippen rundt den siste ringen, slik at de ikke skulle dette av, derved fikk haletippen en knekk.

Skjelingen forklares med en historie om en kattemor som passet Buddhas gyldne drikkebeger. Hun krøllet halen rundt begerets stett, og slapp det ikke av syne. Da hun fødte sitt første kull, ble alle kattungene skjeløyde og hadde haleknekk.

I legendene fortelles det også at siamesere ble flyttet over til templer for å ivareta kongelige sjeler etter deres død. Der levde de med munker og prester som tjenere som serverte dem mat og drikke på gullfat, og de fikk sove på de vakreste silkeputer som var å oppdrive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg