nominell verdi

Artikkelstart

Nominell verdi betegner den finansielle verdien på finansprodukter, varer og tjenester, uten at det er foretatt justeringer i verdsettelsesgrunnlaget. Nominell verdi på varer og tjenester er uttrykt i den til en hver tid gjeldende pengeverdien. Motsatsen er realverdi, som i prinsippet er verdien uttrykt i fast pengeverdi (inflasjonsjustert).

Faktaboks

Uttale
nominˈell verdi

Finansprodukter

Om finansprodukter, inkludert aksjer og fordringer (som for eksempel obligasjoner), betegner den nominelle verdien det pålydende beløpet. Det pålydende beløpet kan referere til den opprinnelige anskaffelsesverdien (som med aksjer), eller innløsningskursen/innløsningsbeløpet, slik tilfellet blant annet er med obligasjoner.

Det er viktig å skille mellom nominell verdi og omsetningsverdi. Sistnevnte vil for mange finansprodukter avvike til dels betydelig fra nominell verdi, særlig for aksjer, hvor omsetningsverdi/markedsverdi pleier å være mye høyere enn nominell verdi. Større differanser mellom nominell verdi og omsetningsverdi kan også oppstå med obligasjoner, enten der det er stor forskjell mellom kupongrenten på obligasjonen og markedsrenten, eller i tilfeller hvor det hefter en del usikkerhet med betalingssikkerheten til selskapet/enheten som har utstedt obligasjonslånet, med henhold til evnen til å tilbakebetale lånet ved forfall.

Penger

For (fysiske) penger vil den nominelle verdien være trykt på mynten eller seddelen. Pengenes realverdi vil tradisjonelt synke med tiden på grunn av inflasjon. Det vil si at kjøpekraften går ned over tid fordi prisene stiger, hvilket innebærer at du får kjøpt mindre for pengene dine enn tilfellet var tidligere. I tilfeller med sterk eller ekstrem inflasjon innebærer dette at en pengeseddel raskt mister verdi og nesten kan bli verdiløs.

Renter

Det skjelnes også mellom nominell rente, som regnes i forhold til nominell verdi, mens effektiv rente, det vil si avkastningen, regnes på grunnlag av omsetningsverdien. I forbindelse med rentebegrepet er det også vanlig å snakke om realrent versus nominell rente. Realrenten beregnes ved å justere nominell rente for inflasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg