Effektiv rente er den faktiske kostnaden av et lån. Motstykket til effektiv rente er den oppgitte nominelle renten. Den effektive renten er høyere enn den nominelle av to hovedgrunner:

Faktaboks

Uttale
ˈeffektiv rente
  1. Renter legges til oftere enn én gang per år. Låntaker vil da betale renters rente, i tillegg til den nominelle renten. Dette gir en høyere effektiv rente.
  2. Banken legger til gebyrer på lånet.

I Norge må banker og kredittinstitusjoner i henhold til finansavtaleloven alltid oppgi effektiv rente i sin markedsføring.

Beregning av effektiv rente

Effektiv rente kan beregnes ved å finne nåverdien t til lånets kontantstrøm. Den diskonteringsrenten som gir en nåverdi lik null, er den effektive renten.

La oss si at du låner 100 kroner i ett år til 10 prosent rente. Renten legges til én gang i halvåret, slik at den halvårlige renten er på fem prosent. Etter seks måneder har altså lånet økt med 5 prosent. Seks måneder senere har lånet økt med ytterligere 5 prosent, i tillegg til renters rente. Dette gir en effektiv rente på 1,052-1=10,25 %, der 0,25 % er renters rente.

For et lån på 100 kroner blir da rentene 10,25 kroner. Totalt skal da 110,25 betales tilbake om ett år. Om vi diskonterer den fremtidige tilbakebetalingen med diskonteringsrente 10,25 %=0.1025, så får vi at nåverdien er

100-110,25/(1+0.1025)=0

Siden nåverdien blir null, må 10,25 % være den effektive renten. Renten som gir null nåverdi kalles også ofte for internrenten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg