Netball
En netball på vei inn i kurven etter skuddforsøk. Sporten anslås å ha omtrent 20 millioner spillere globalt.

Netball er et ballspill som utøves mellom to lag à 7 spillere. Spillet ble oppfunnet i USA i 1890-årene som et spill for kvinner tilsvarende basketball, og ligner på det opprinnelige basketballspillet. I dag spilles det av både menn og kvinner.

Faktaboks

Uttale
nˈetball

I følge International Netball Federation, det internasjonale netballforbundet, spilles netball av over 20 millioner spillere i over 80 land, og er mest populært i USA og samveldeland som Storbritannia, Australia og New Zealand.

Lagene scorer poeng ved å kaste ballen opp i motstanderens kurv midt på kortsiden. Kurven er 38 centimeter i diameter og henger 305 centimeter over bakken, og under henger et hvitt, åpent nett. Til forskjell fra basket er det ingen plate bak kurven. Ballen er 69-71 centimeter i omkrets, og laget av lær, gummi eller annet syntetisk materiale.

Banen er 30,5 meter lang og 15,25 meter bred, og delt i fem soner som begrenser de enkelte spilleres bevegelsesfrihet. Man kan ikke løpe med ballen eller drible, så ballen kan kun forflyttes gjennom pasninger. Spillere må sentre ballen etter 3 sekunder. Kroppskontakt er ikke tillatt, og forsvarsspilleren må være over 0,9 meter (3 fot) unna angriperen.

VM i netball har vært arrangert hvert fjerde år siden 1963. Netball er anerkjent som olympisk idrett, men har til nå ikke vært inkludert i OL-programmet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg