nøytronstjerne

Nøytronstjernen RX J1856.5-3754 fotografert av Chandra X-Ray Observatory. Denne nøytronstjernen er om lag elleve kilometer i diameter.
Av .

Nøytronstjerne er et lite og kompakt objekt som i stor grad består av nøytroner, og som er ett av flere mulige sluttstadier i en stjernes liv.

Faktaboks

uttale:
nøytrˈonstjerne

Dannelse

En nøytronstjerne dannes ved at en stjerne gjennomgår en kollaps under sin egen gravitasjonskraft. Kollapsen stopper først når tettheten blir så høy som rundt 1017 kg/m3. En stor del av stjernen består da av tett sammenpakkede nøytroner. Trykket fra nøytronene er da så høyt at videre kollaps forhindres.

Nøytronstjerner er et resultat av en superkjempe som har gått gjennom en supernovaeksplosjon. I denne prosessen mister stjernen mye av massen sin ettersom de ytre gasslagene kastes av stjernen, mens stjernens kjerne kollapser til å bli en nøytronstjerne.

Størrelsen på nøytronstjernen vil være avhengig av massen til stjernen som kollapset. Massive stjerner blir til nøytronstjerner med mindre diameter enn stjerner med mindre masse. En stjerne med litt høyere masse enn Solen ville resultert i en nøytronstjerne med en diameter på rundt 30 km.

Magnetfeltet og gravitasjonsfeltet kan være en billion ganger sterkere enn på Solen.

Observasjoner

Nøytronstjerner forutsagt teoretisk og beregnet i 1930-årene, men ble første gang observert 1967 i form av en pulsar.

Nøytronstjerner kan sende ut både gamma-, røntgen-, optisk og radiostråling. Temperaturen etter dannelsen er ca. hundre millioner grader celsius.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg