Nøytronstjerne
Nøytronstjernen RX J1856.5-3754 fotografert av Chandra X-Ray Observatory. Denne nøytronstjernen er om lag elleve kilometer i diameter.
Av .

Nøytronstjerne er et lite og kompakt objekt som i stor grad består av nøytroner, og som er ett av flere mulige sluttstadier i en stjernes liv.

Faktaboks

Uttale
nøytrˈonstjerne

Dannelse

En nøytronstjerne dannes ved at en stjerne gjennomgår en kollaps under sin egen gravitasjonskraft. Kollapsen stopper først når tettheten blir så høy som rundt 1017 kg/m³ (kilo per kubikkmeter). En stor del av stjernen består da av tett sammenpakkede nøytroner. Trykket fra nøytronene er nå så høyt at videre kollaps forhindres.

Nøytronstjerner er et resultat av en superkjempe som har gått gjennom en supernovaeksplosjon. I denne prosessen mister stjernen mye av massen sin ettersom de ytre gasslagene kastes av stjernen, mens stjernens kjerne kollapser til å bli en nøytronstjerne.

Størrelsen på nøytronstjernen vil være avhengig av massen til stjernen som kollapset. Massive stjerner blir til nøytronstjerner med mindre diameter enn stjerner med mindre masse. En stjerne med litt høyere masse enn Sola ville resultert i en nøytronstjerne med en diameter på rundt 30 kilometer.

Magnetfeltet og gravitasjonsfeltet kan være én billion ganger sterkere enn på Sola.

Observasjoner

Nøytronstjerner var forutsagt teoretisk og beregnet i 1930-årene, men ble første gang observert 1967 i form av en pulsar.

Nøytronstjerner kan sende ut både gamma-, røntgen-, optisk og radiostråling. Temperaturen etter dannelsen er omkring hundre millioner grader celsius.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg