Stor kantnål (Syngnathus acus)
Stor kantnål, Syngnathus acus, i Oslofjorden ved Drøbak.
Stor kantnål (Syngnathus acus)
Av /Shutterstock.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kantnåler er en fellesbetegnelse på to fiskearter i nålefiskfamilien. Kantnålene skiller seg fra de øvrige nålefiskene ved at hannene bærer eggene i en rugepose under buken, og ved at de har et kantet, ikke rundt, kroppstverrsnitt. Hos nålefisken tangsnelle har hannen rugepose, men kroppstverrsnittet er mer ovalt avrundet.

Stor kantnål, Syngnathus acus, har en relativt tykk kropp. Snuten har et rundt tverrsnitt og er lenger enn halve hodelengden. Individer kan nå en lengde på opptil 50 centimeter. De mangler bukfinne. Arten er vanlig på grunt vann blant tang fra Middelhavet til Færøyene og Trøndelag.

Liten kantnål, S. rostellatus, er som navnet sier mye mindre enn stor kantnål, og er den minste av våre nålefisker. De blir bare ca. 17 centimeter lang. Snuten er tydelig kortere enn hos stor kantnål, og er vanligvis noe oppoverbøyd. Den holder til på leir- og sandbunn fra Biscaya til De britiske øyer og Vest-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg