Murer, fagarbeider (håndverker) med bestått fagprøve (svenneprøve) i murerfaget. Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

Faget er et av de eldste kjente håndverksfag. De første murere i Norge kaltes steinsmeder eller grjotsmeder. Teglstein (murstein) kom i bruk på 1200-tallet, men betegnelsen murer opptrer først ca. 1500. Da de fleste hus i Norge ble bygd av tre, fantes det få murere, og til større arbeider måtte det tilkalles håndverkere fra utlandet (Danmark, Tyskland, Nederland). Så sent som på 1700-tallet var det i Oslo bare fem mestere. Murerne hadde laug i Bergen og Trondheim, men ikke i Oslo. Faget fikk sine laugsartikler 1681. Etter 1850 vokste faget med rivende fart. Det er stadig et typisk håndverksfag, men moderne tekniske hjelpemidler er tatt i bruk.

Norske Murmestres Landsforening, stiftet 1906, tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gjennom Byggenæringens Landsforening (BNL), har ca. 400 medlemmer (2005); sekretariat i Oslo; utgir bladet Murmesteren. Norsk Murerforbund, stiftet 1900, sammenslutning av murere og murarbeidere, er integrert i Fellesforbundet, som er tilsluttet LO. Sekretariat i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.