Kvikksølvbarometer

Barometer med kvikksølvsøyle der trykket avleses som høyden, målt i millimeter, på kvikksølvsøylen.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.5

mmHg er symbolet for millimeter kvikksølv, som er en målenhet for trykk. Målenheten er ikke en SI-enhet, men blir likevel fremdeles mye brukt innen medisin. I SI-systemet er pascal (Pa) valgt som enhet for trykk.

Faktaboks

Uttale

millimeter kvikksølv

Etymologi

forkortelse for millimeter kvikksølv

Enheten er hentet fra kvikksølvbarometeret der trykket kunne avleses som høyden, målt i millimeter (mm), på en kvikksølvsøyle kalt barometerhøyden. Én mmHg blir da definert som væsketrykket fra en millimeter kvikksølv (når tyngdens akselerasjon er 9,80665 m/s²).

Enheten blir også kalt for torr, men mmHg og torr har nå blitt egne enheter med hver sin definisjon. Torr defineres som ¹⁄₇₆₀ standard atmosfære (atm). Forskjellen er imidlertid bagatellmessig (mindre enn 0,00 015 prosent), som gjør at de i praksis kan behandles som samme enhet. Vi får da:

  • 1 mmHg ≈ 1 torr = ¹⁄₇₆₀ atm = 133,322 Pa

Enheten torr brukes mest innen fysikk og ingeniørvitenskap, mens innen medisin er enheten mmHg i utstrakt bruk til å måle for eksempel blodtrykk, øyetrykk og pulstrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg