misjonsvitenskap

Misjonsvitenskap, vitenskapen om misjonen, det vil si den kristne verdensmisjon. Man kan skjelne mellom tre deler av misjonsvitenskapen:

Faktaboks

uttale:
misjˈonsvitenskap
  1. Historisk del, det vil si fremstilling av kristendommens utbredelse gjennom tidene (i de forskjellige land og områder) og misjonstenkningens historie.
  2. Systematisk-praktisk del, det vil si undersøkelse av misjonens grunnlag, prinsipper og arbeidsformer, og dens forhold til den økumeniske bevegelse og de ikke-kristne religioner.
  3. Hjelpevitenskaper, som sosialantropologi, geografi, sosiologi, historie, språkvitenskap, internasjonal politikk og flere.

Felles organ for misjonsvitenskapen i Norge er Egede Instituttet (grunnlagt 1946), som blant annet utgir Norsk Tidsskrift for Misjon (fra 1947).

Historikk

Det første professorat i misjonsvitenskap ble opprettet i Skottland (New College, Edinburgh) i 1867. USA har hatt langt de fleste lærestoler i faget, mens Tyskland har vært ledende hva det vitenskapelige arbeid angår. Den egentlige grunnlegger av misjonsvitenskap som teologisk disiplin er Gustav Warneck.

En selvstendig lærerstilling ble opprettet i Norge ved Menighetsfakultetet i 1939 og et professorat samme sted i 1962. Olav Gunnar Myklebust regnes som den norske grunnleggeren av faget som norsk akademisk disiplin. Universitetet i Oslo fikk et eget professorat i misjonsvitenskap i 1968. Misjonshøgskolen i Stavanger, som idag er en del av VID vitenskapelige høgskole, har også ansatte som er professorer i misjonsvitenskap. I andre land har katolske universiteter også egne professorer i misjonsvitenskap.

Misjonsvitenskapen har utviklet seg fra å være et teologisk undervisnings- og forskningsområde til også å inkludere studier av møter mellom ulike kulturer og religiøse retninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berentsen, Jan-Martin m.fl., red.: Missiologi i dag, 2. utg., 2004, isbn 82-15-00621-3, Finn boken
  • Myklebust, Olav Guttorm: Misjonskunnskap : en innføring, 1976, isbn 82-05-08689-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg