Minkfelle
Minkfelle
Mink
Utbredelse av mink
Mink finnes i nesten hele Norge

(ved kysten, langs innsjøer og vassdrag samt forholdsvis høyt til fjells).

Utbredelse av mink

Minkjakt er jakt på villmink. Minkjakt og minkfangst drives ofte som viltstelltiltak. Mink en innført art som kan gjøre stor skade i for eksempel kolonier av sjøfugl.

Mer vanlig enn jakt er fangst med ulike typer feller. Fotsaks er forbudt. Fellene settes i minkens vanlige trekkveier.

Det finnes ingen beregninger av minkbestanden i Norge. I jaktsesongen 2015/2016 ble det skutt og fanget 5300 mink. I enkelte år på 1960-tallet var antall utbetalte skuddpremier over 17 000.

Jakttid

Jakt på villmink er tillatt i hele landet, hele året. Beste fangsttid er fra midten av juli til ut august.

Fangst

Minkfangst som viltstelltiltak drives gjerne samordnet i større områder og over lengre tid. Fellene plasseres der minken driver matsøk og har sine naturlige reksler. Det kan være alt fra sjøbuer, anlegg for fiskeoppdrett, i drensrør under veier, grøfter og småbekker i den varme årstiden, langs elvebredder, ved sand- og grusbanker i elvesvinger, ved fosser, eller ellers der minken kan ta seg over vannløp. Ved «knutepunkter» som trange passasjer kan man tette igjen med ledegjerder og dirigere minken inn i en gjennomgangsfelle.

Fellene bør plasseres diskret og skjules godt for uvedkommende. Minken spiser det meste og åte for minkfangst kan være fisk eller sjøfuglkjøtt.

Jaktform

Gode steder for minkjakt er vann og vassdrag, samt holmer og skjær i saltvann. Dammer med ferskvann, gjerne med litt vegetasjon og steinurer til å gjemme seg i, er gode habitat for mink.

Smygjakt er lite brukt, men kan gi resultater om høsten når ungdyr er på vandring for å finne sine egne territorier. Posteringsjakt er lite vanlig i Norge, men kan drives på seinvinteren ved åpne vassdrag der man finner sportegn. Det er mulig å fore inn mink ved å legge åte som fisk i eller ved vannet, for eksempel under steiner.

Jakt med hund baserer seg på hunders rovdyrskarphet. Aktuelle raser kan være terriere, dachshund eller vorstehhunder. Andre fuglehunder kan også vise seg som gode minkhunder, så lenge de viser interesse for mink. Mink har kjertler som ved fare skiller ut et sterkt luktende stoff. En hund som er tilstrekkelig skarp lar seg ikke stanse av det. Minkjakt med hund er begivenhetsrik og støyende. Hunden skal under tett halsing markere hvor minken befinner seg. Minken kan sitte apatisk og la hunden ause på, andre freser tilbake for å forsvare seg. Den kan også smyge seg vekk eller luktsette området rundt seg med det illeluktende kjertelsekretet.

Ofte stikker minken ned i steinurer, og jegeren bør derfor ha med seg redskap for graving.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg