Metodisk tvil er den metoden filosofen René Descartes (1596–1650) benyttet seg av i sine filosofiske verker da han forsøkte å finne et urokkelig og sikkert utgangspunkt for all erkjennelse og kunnskap. For å være garantert å finne et slikt utgangspunkt bestemte Descartes seg for å anse som usant alt han rasjonelt kunne være i tvil om var sant. Logikken og kontradiksjonsprinsippet er førende for denne tvilen.

Med andre ord går metodisk tvil ut på å sette til side alt som lar seg betvile, for på denne måten avklare om det finnes noe i det hele tatt som er ubetvilelig. Descartes selv hevdet at hans egen eksistens som noe tenkende var et slikt ubetvilelig faktum, fordi han ikke kunne tvile på sin egen eksistens uten at han samtidig eksisterte som noe tenkende. Dette førte ham så til å slå fast det berømte aksiomet cogito ergo sum, «jeg tenker, ergo er jeg», som så utgjorde utgangspunktet for hans erkjennelsesteoretiske standpunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg