mellomspett

Mellomspett fotografert i Polen.
mellomspett av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Mellomspett, Dendrocopos medius, er en fugleart i spettefamilien som lever over mye av Europa, men ikke i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Dendrocopos medius

Beskrivelse

Med lengde på ca. 22 cm og vekt rundt 70 gram, er den ubetydelig mindre enn flaggspett som den ligner. Den kjennes på lyserød isse uten svarte kanter, kort nebb og avrundet, lyst hode. Undersiden er lyst rosa med svarte striper på kroppssidene.

Kjønnene er svært like; begge har rød isse, men hunnen er litt mattere rød og det røde når ikke så langt bak i nakken. Arten er fordelt på fire underarter.

Utbredelse

Mellomspetten finnes i edelløvskog over det meste av Midt- og Øst-Europa. Den krever rik forekomst av gamle løvtrær, spesielt eik, men utnytter også andre løvtrær med grov bark og rik forekomst av døde og døende greiner.

Arten finnes ikke i Norge. I Danmark hekket den siste gang i 1959, i Sverige i 1982.

Låt og forplantning

Kikk-lydene er ganske svake, og kan minne om dvergspettens. Mer vanlig er en serie med raske kikk kykk-kykk-kykk-kykk. Mellomspetten trommer ikke for å markere territorium som andre spetter.

Reirhullet hakkes ut i svært morkne trær. Kullstørrelsen er oftest 5–6 egg som ruges av begge kjønn i 11–14 døgn. Ungene forlater reiret etter 20–26 døgn og holder sammen med foreldrene ennå nær to uker.

Næring

Mellomspetten lever av insekter og andre smådyr. Sammenlignet med andre spetter har den et spinkelt nebb, som den bare unntaksvis hakker med. Nebbet brukes som pinsett når den plukker ut smådyr fra barksprekker og morken ved. Ulikt andre spetter, sitter den ofte på tvers av greiner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg