I statistikken er medianen den verdien av en variabel (for eksempel lønn, alder, høyde) som ligger midt i det statistiske materialet, det vil si at like mange individer i materialet har verdier over medianen som under den.

Hvis antall observasjoner er et oddetall, er medianen den midterste verdien. Når antall observasjoner er et partall så er det vanlig å definere medianen som gjennomsnittet av de to midterste verdiene. Medianen foretrekkes fremfor det aritmetiske gjennomsnitt når man ønsker å beskrive den sentrale tendensen i materialet og ikke vil gi ekstreme verdier stor vekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. februar 2011 skrev Kim Ulriksen

Jeg forstår ikke hvorfor det så sjelden presiseres, for det står verken lærebøker, i hvertfall for grunnskolen hvor jeg underviser, eller her i leksikon:

Når antall observasjoner er like, og det skjer jo ofte, vil det være TO observasjoner i midten av det statistiske materialet, og da kan de to være forskjellige tall. Dersom man ikke vet det, eller havner i en diskusjon om hvordan det løses, er det faktisk vanskelig å finne svar på hva som er median i slike tilfeller.

Sjøl regner jeg med at median i slike tilfeller er aritmetisk gjennomsnitt av de to midterste observasjonene, men det er fordi jeg er usikker jeg gikk hit...

5. september 2011 svarte Jan Bjørnstad

Du har rett. Teksten er nå rettet opp

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.