median

Artikkelstart

I statistikken er medianen den verdien av en variabel (for eksempel lønn, alder, høyde) som ligger midt i det statistiske materialet, det vil si at like mange individer i materialet har verdier over medianen som under den.

Faktaboks

Uttale
mediˈan
Etymologi
av latin ‘som befinner seg i midten’

Hvis antall observasjoner er et oddetall, er medianen den midterste verdien. Når antall observasjoner er et partall så er det vanlig å definere medianen som gjennomsnittet av de to midterste verdiene. Medianen foretrekkes fremfor det aritmetiske gjennomsnitt når man ønsker å beskrive den sentrale tendensen i materialet og ikke vil gi ekstreme verdier stor vekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kim Ulriksen

Jeg forstår ikke hvorfor det så sjelden presiseres, for det står verken lærebøker, i hvertfall for grunnskolen hvor jeg underviser, eller her i leksikon:Når antall observasjoner er like, og det skjer jo ofte, vil det være TO observasjoner i midten av det statistiske materialet, og da kan de to være forskjellige tall. Dersom man ikke vet det, eller havner i en diskusjon om hvordan det løses, er det faktisk vanskelig å finne svar på hva som er median i slike tilfeller. Sjøl regner jeg med at median i slike tilfeller er aritmetisk gjennomsnitt av de to midterste observasjonene, men det er fordi jeg er usikker jeg gikk hit...

svarte Jan Bjørnstad

Du har rett. Teksten er nå rettet opp

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg