En prosentil, også kjent som en persentil, er i statistikk en verdi som deler et tallmateriale slik at en gitt prosentandel av målingene er mindre eller lik prosentilen.

Faktaboks

Uttale

prosent'il

Også kjent som

persentil, percentil, kvantil, fraktil

Eksempel:

  • 10 prosent av alle nyfødte babyer veier mindre enn 10-prosentilen.
  • 5 prosent av alle nyfødte veier mer enn 95-prosentilen.

Ved beregning av prosentiler må tallmaterialet først sorteres i stigende rekkefølge.

25-prosentilen er det samme som den nedre kvartilen; 50-prosentilen er det samme som den midtre kvartilen, og 75-prosentilen er det samme som den øvre kvartilen. 50-prosentilen er også det samme som medianen.

Ordene prosentil (persentil), kvantil og fraktil brukes om hverandre, både muntlig og skriftlig, men blir spesifisert litt ulikt i ulike fagfelt. Man bør derfor gjøre seg kjent med hva som brukes i det fagfeltet man selv jobber i. Den engelskinspirerte stavemåten percentil brukes også om prosentil.

Persentilskjemaer

Helsestasjoner bruker ofte persentilskjemaer til oppfølging av blant annet vekt og høyde hos barn. Det finnes en rekke internasjonale persentilskjemaer for gutters og jenters utvikling. Slike skjemaer kan brukes veiledende i oppfølgingen av barn.

Median og kvartiler

Enkelte prosentiler er mer brukt enn andre og har derfor fått egne navn. Den mest brukte av alle prosentiler er 50-prosentilen, kjent som median. Kvartiler brukes oftest om 25- og 75-prosentilene i et datamateriale, og er vanlige oppsummeringstall i deskriptiv statistikk.

Kvantil

Alle inndelinger som deler et tallmateriale inn i like store deler samles under betegnelsen kvantiler. Dette omfatter blant annet prosentiler, dessuten desiler (tideler), kvartiler (firedeler), kvintiler (femdeler), og tersiler (tredeler).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg