Servoteknikk, det området av teknikken som beskjeftiger seg med problemer knyttet til regulatorer, prosesskontrollsystemer, posisjons-, hastighets-, trykk-, mengde-, kontrollmekanismer o.l. Begrepet ble lansert 1934 av H. L. Hazen og brukes nå mest om et tilbakekoblet system som omfatter mekanisk bevegelse som sluttresultat (se reguleringsteknikk, prosesskontroll og automatisering).

Et servosystem kan karakteriseres ved blokkdiagram der blokkene representerer de fysikalske elementer som inngår i systemet, se figur. Et eksempel på et slikt system er et radarsystem. Skal man bevege en radarantenne fra en manøverpult, innstilles antennens ønskede elevasjon, f.eks. på et ratt, for at antennen hurtig og uten svingninger skal innta den ønskede elevasjonen. Ved en servomekanisme skjer dette ved at antennens omdreiningsakse (kontrollert element) drives av en motor (kontrollerende element) med dreiemoment avhengig av et feilsignal som fremkommer som differansen mellom ønsket verdi og oppnådd verdi. Dreiemotoren vil drive antennen inntil feilen er null. Hvis antennen drives ut av posisjon pga. ytre forstyrrelse som vind, vil et feilsignal opptre, og servomekanismen vil korrigere. Den løpende sammenligningen mellom oppnådd resultat og ønsket verdi og det at differansen mellom disse verdiene (feilen) utnyttes til å drive systemet på plass igjen, er karakteristisk for servosystemene. Drivkraften kommer fra en ytre energikilde.

De mest alminnelige servosystemene er elektromekaniske. Servotekniske elementer er posisjonsmålere, feilmålere, forsterkere og motorer samt mekaniske konstruksjonselementer, særlig tannhjul. Den generelle servoteori er preget av behandling av systemer med tilbakekobling, se kybernetikk. Hovedproblemet er vanligvis å oppnå raske og nøyaktige systemer som allikevel ikke er ustabile.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.