manometer

Tre forskjellige typer manometer.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Manometer er trykkmåler for væsker eller gasser (damp).

Faktaboks

Uttale
manomˈeter
Etymologi
av gresk ‘tynn’ og -meter

For trykkmåling omkring atmosfæretrykket brukes et åpent væskemanometer, et U-formet glassrør med væske i. Den ene grenen av røret settes i forbindelse med trykktanken, den andre grenen er åpen til friluft. Nivåforskjellen for væskeoverflatene i røret angir forskjellen mellom trykket i tanken og lufttrykket.

For måling av høyere trykk brukes forskjellige deformasjons-manometre, f.eks. en metallmembran som bulner mer eller mindre av trykket, en metallbelg som strekkes ved økende trykk, eller vanligst fjærmanometer eller Bourdon-manometer, som består av et buet metallrør, lukket i den ene enden og koblet til trykktanken i den andre enden. Når trykket stiger, vil røret rette seg mer og mer. Bevegelsen overføres til en viser på en skala.

Høye trykk måles med piezoelektrisk manometer, med lukkede U-rør med en avsperret gassmengde som trykkes sammen av økende trykk, eller med motstandsmanometer, idet resistansen i manganin forandrer seg med trykket.

For måling av meget lave trykk, se Martin Knudsen og MacLeod-manometer.

Kommentarer (3)

skrev Per Normann Grindheim

Hei. noen som hvet hvilken type væske som normalt er fylt i temperatur/trykk manometer, og hva som er grunnen til at noen manometer har væske i målerhuset. Eg trur sjølv at det er for at viseren ikkje skal skjelve,riste av, vist den er monter på ein inrettning som rister ex: motorer, kompressorer.ect.

svarte Øyvind Grøn

Kvikksølv er ganske vanlig.Øyvind Grøn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg