Manometer er trykkmåler for væsker eller gasser (damp).

For trykkmåling omkring atmosfæretrykket brukes et åpent væskemanometer, et U-formet glassrør med væske i. Den ene grenen av røret settes i forbindelse med trykktanken, den andre grenen er åpen til friluft. Nivåforskjellen for væskeoverflatene i røret angir forskjellen mellom trykket i tanken og lufttrykket.

For måling av høyere trykk brukes forskjellige deformasjons-manometre, f.eks. en metallmembran som bulner mer eller mindre av trykket, en metallbelg som strekkes ved økende trykk, eller vanligst fjærmanometer eller Bourdon-manometer, som består av et buet metallrør, lukket i den ene enden og koblet til trykktanken i den andre enden. Når trykket stiger, vil røret rette seg mer og mer. Bevegelsen overføres til en viser på en skala.

Høye trykk måles med piezoelektrisk manometer, med lukkede U-rør med en avsperret gassmengde som trykkes sammen av økende trykk, eller med motstandsmanometer, idet resistansen i manganin forandrer seg med trykket.

For måling av meget lave trykk, se Martin Knudsen og MacLeod-manometer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. januar 2011 skrev Per Normann Grindheim

Hei. noen som hvet hvilken type væske som normalt er fylt i temperatur/trykk manometer, og hva som er grunnen til at noen manometer har væske i målerhuset. Eg trur sjølv at det er for at viseren ikkje skal skjelve,riste av, vist den er monter på ein inrettning som rister ex: motorer, kompressorer.ect.

29. januar 2011 svarte Øyvind Grøn

Kvikksølv er ganske vanlig.

Øyvind Grøn

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.