mandak

Artikkelstart

Mandak er en folkegruppe i Papua Ny-Guinea, på øya New Ireland. Mandak betyr 'gutt' eller 'mann' på det lokale, austronesiske språket. De er selvforsynte hagebrukere. Viktigste matvekster er taro, søtpoteter, yams, bananer, brødfrukter og meloner. Kontanter skaffes ved salg av kopra og kakao. I kystlandsbyene driver menn sesongfiske. Det holdes griser, hovedsakelig for seremonielle formål, og høns.

Mandakene er organisert i jordeiende avstamningsgrupper som regner slektskap gjennom kvinner. Ættelinjene er gruppert i to moieties («halvdeler»). Ekteskap mellom medlemmer av samme moiety er forbudt. Menn som viser at de kan organisere større seremonier og bidra materielt til dem, regnes som big-men og konkurrerer om politisk lederskap.

Befolkningen på New Ireland har hatt ujevn kontakt med vesten (oppdagelsesreisende, slavehandlere) siden 1600-tallet, og øyene har vært under tysk, japansk og australsk kontroll. I perioder har folketallet sunket dramatisk som følge av sykdommer de besøkende har brakt med seg. Misjonærer har holdt til i området siden slutten av 1800-tallet, og de fleste mandakene er i dag enten metodister eller katolikker. De forholder seg likevel til tradisjonelle ideer, som for eksempel at den sosiale verden også består av ulike ånder, hvorav mange er farlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg