Artemisia abrotanum

Artemisia abrotanum, abrodd. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Abrodd er en halvbusk i kurvplantefamilien (Asteraceae). Den kan bli opptil to meter høy og har fint delte, mørkegrønne blad og blomstene i små, runde korger. Den har sin opprinnelse i Lilleasia.

Faktaboks

Uttale
ˈabrodd
Etymologi
av gresk ‘udødelig, guddommelig’
Også kjent som

Lokale navn i Norge er ambra, ambro, ambrak, ambrodd og ambrorot.

Vitenskapelig navn
Artemisia abrotanum
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Det er en gammel medisinplante som er regnet som trolldomsurt og var kjent som middel mot å tale i søvne og mot hysteriske anfall. Abrodd dyrkes i dag for duftens skyld i hager. Friske eller tørkede blader kan brukes som krydder.

Bruk

Dens litt ubehagelige lukt og bitterhet gjør at den bør brukes med forsiktighet. Likevel er den velegnet i fet mat som svin, and, gås og fårekjøtt på samme måte som burot. Abrodd gir også et løft til forholdsvis smakløst kjøtt som kalkun og kalv.

Urten har blitt brukt som brennevinskrydder og som smakstilsetning i kaker og eddiker.

Historie

Abrodd er en gammel kulturplante i Europa. I Norge ble den innført av munker og er omtalt for første gang på 1600-tallet. Den er funnet forvillet noen steder på Sørlandet. Urten var vanlig hos oss fram til første del av 1900-tallet. Den ble plantet ved fjøsdøra, der man kunne gni lukta av hendene etter å ha vært i fjøset. Også ved utedoen var det vanlig å ha en abrodd stående for å dempe vond lukt. I klesskapet la man gjerne en kvist med abrodd for å få frisk lukt i tøyet og holde møll og annet utøy borte.

I tillegg til å være krydderurt og duftplante er abrodd også en gammel medisinurt. Den ble brukt mot blant annet astma, menstruasjonssmerter og innvollsorm.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

abrodd
Artemisia abrotanum
Tidligere vitenskapelig navn
Artemisia paniculata Lam.
Artsdatabanken-ID
100432
GBIF-ID
8042568

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg