Faktaboks

maltesisk
Uttale
maltˈesisk
Språkkoder
mt, mlt (MT, MLT)
ISO-639:3
mlt

Maltesisk er et språk i den semittiske språkgruppen blant afroasiatiske språk, sammen med blant annet arabisk og hebraisk. Maltesisk er nasjonalspråket på Malta.

Maltesisk skrives med det latinske alfabetet, selv om det er utviklet fra arabisk. Karakteristisk for maltesisk er den store mengden lånord fra italiensk som gjør det svært vanskelig for en malteser å bli forstått av andre arabisktalende. Arabisk kom til Malta med den muslimske erobringen på 800-tallet. Språket er belagt i skrift fra slutten av 1400-tallet.

Maltesisk bygger på Maghrebi-arabisk, som snakkes vest i Nord-Afrika, men har lånt sterkt fra italiensk. De dagligdagse ordene som for eksempel dør, mat, handle har opphav fra arabisk, mens det er mye språket har lånt fra italiensk, i for eksempel kunst og kultur.

Det maltesiske alfabetet er en modifisert versjon av det latinske alfabetet, med tillegg av bokstavene ċ, ġ, għ, ħ, ie og ż. Maltesisk er det eneste semittiske språket som til vanlig skrives med det latinske alfabetet.

Språket er et av de to offisielle språkene på Malta (sammen med engelsk) og er som eneste afroasiatiske språk et av EUs offisielle språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg