Maksime er et filosofisk begrep som særlig er brukt av Immanuel Kant. Maksimer er handlingsregler som personer handler ut fra.

Faktaboks

Uttale
maksˈime
Etymologi
fra fransk, av latin maxima regula, maxima sententia, ‘den viktigste regel/setning’ latin maxima propositio, ‘øverste prinsipp

For eksempel kan en maksime være: 1. «hvis jeg mangler penger, så vil jeg gjøre arbeid for å tjene de pengene jeg trenger» eller 2. «hvis jeg mangler penger, så vil jeg stjele de pengene jeg trenger fra noen andre».

Maksimer spiller en viktig rolle i Kants pliktetiske moralfilosofi. Kant mener at for at en handling skal være riktig, så må handlingen utgå fra en maksime som kunne vært en allmenn lov. Det vil si at maksimen du handler ut fra må kunne være en maksime som alle kunne handlet ut fra, uten at det innebærer noen form som selvmotsigelse. Dette prinsippet kalles universaliseringsprinsippet og utgjør en av formuleringene til det kategoriske imperativ, som er Kants grunnleggende prinsipp for hvordan vi bør handle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg