magneto-optisk Kerr-effekt

Tre ulike typer MOKE vises på bildet ovenfor. Forskjellen er retningen til magnetiseringen i materialet (den grønne, tykke pilen) relativt planet til den innkommende og reflekterte lysbølgen (svarte piler) og overflaten til materialet.
Illustrasjon av magneto-optisk Kerr-effekt
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Magneto-optisk Kerr-effekt (forkortet MOKE) beskriver hvordan polariseringen og intensiteten til lys endres når det reflekteres fra en magnetisk overflate.

Effekten benyttes praktisk til å visualisere hvordan magnetiseringen på overflaten til et materiale varierer, for eksempel når magnetiske domener er til stede.

Beskrivelse

En lysbølge påvirkes av materialers permittivitet og permeabilitet. I magnetiske materialer er disse komponentene som regel anisotrope. Dette fører til at egenskapene (for eksempel polariseringen) til lys som reflekterer fra en magnetisk overflate vil avhenge av retningen til magnetiseringen i materialet og retningen til det innkommende lyset. Det skilles ofte mellom polar, transversal og longitudinal MOKE (se figur).

MOKE er en type magneto-optisk effekt som ble oppdaget av John Kerr i 1877. Den er også nært relatert til Faraday-effekten hvor egenskapene til lys som propagerer gjennom et magnetisk materiale endres.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • John Kerr, Philosophical Magazine 3, 321 (1877)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg