Tre ulike typer MOKE vises på bildet ovenfor. Forskjellen er retningen til magnetiseringen i materialet (den grønne, tykke pilen) relativt planet til den innkommende og reflekterte lysbølgen (svarte piler) og overflaten til materialet.

Illustrasjon av magneto-optisk Kerr-effekt av Jacob Linder. CC BY SA 3.0

Magneto-optisk Kerr-effekt (forkortet MOKE) beskriver hvordan polariseringen og intensiteten til lys endres når det reflekteres fra en magnetisk overflate. 

Effekten benyttes praktisk til å visualisere hvordan magnetiseringen på overflaten til et materiale varierer, for eksempel når magnetiske domener er til stede. 

En lysbølge påvirkes av materialers permittivitet og permeabilitet. I magnetiske materialer er disse komponentene som regel anisotrope. Dette fører til at egenskapene (for eksempel polariseringen) til lys som reflekterer fra en magnetisk overflate vil avhenge av retningen til magnetiseringen i materialet og retningen til det innkommende lyset. Det skilles ofte mellom polar, transversal og longitudinal MOKE (se figur).

MOKE er en type magneto-optisk effekt som ble oppdaget av John Kerr i 1877. Den er også nært relatert til Faraday-effekten hvor egenskapene til lys som propagerer gjennom et magnetisk materiale endres.

  • John Kerr, Philosophical Magazine 3, 321 (1877)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.