Lysekrone i antikk stil
.
Lysekrone med stearinlys
.

Lysekrone er en takmontert lysarmatur med flere armer med holdere for lyskilder. Armene er gjerne buet og rikt dekorert. Lyskildene er i dag oftest slanke lyspærer, men kan også være stearinlys. Det kan være flere titalls lyskilder i en lysekrone. Det er vanlig at lysekronene er dekorert med glassprismer, eller aller helst prismer av krystallglass, som bidrar til å spre lyset og fremkalle fargeeffekter på grunn av lysbrytningen.

Lysekroner er kjent helt siden middelalderen. I slott, kirker og private herskapelige bygninger var det vanlig med lysekroner. Også i dag er det forholdsvis vanlig med lysekroner i stuer, gjerne da dekorert med glassprismer.

Lysekronen har også vært et statussymbol, og har endret seg med moten mange ganger. I dag finnes de å få kjøpt både i svært klassiske og mer moderne utgaver. Utvalget er stort, fra rimelige utgaver til store påkostede prismekroner i edelt metall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg