Spektrogram for setningsdelen "...i språke(t) ka(n)..."
Spektrogram for setningsdelen "...i språke(t) ka(n)..."
Av .

Lydspektrograf er et apparat som analyserer lydbølger i luften etter frekvens. Spektrografen gir et visuelt bilde av lydens akustiske oppbygning, et såkalt spektrogram.

I spektrogrammet fremstilles tid og frekvens langs henholdsvis den horisontale og den vertikale aksen, mens intensiteten angis med forskjellige farger.

I eldre analoge spektrografer ble signalet analysert ved hjelp av en rekke parallelle båndpassfiltre, og selve spektrogrammet ble fremstilt på en skriver der «pennen» var strømførende og strømgjennomgangen i det spesialpreparerte papiret ga mer eller mindre sverting avhengig av strømstyrken. Det kunne ta flere minutter å fremstille et enkelt spektrogram.

Moderne spektrografer benytter digital signalprosessering, og spektrogrammet vises på en skjerm. Lydanalysen og bildedannelsen foregår i sanntid.

Lydspektrografi spiller en rolle blant annet i fonetikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg