Lydmikser, elektronisk utstyr som samler mange lydkilder til et mindre antall lydkanaler, for eksempel de to lydkildene i stereolyd.

Lydkildene, for eksempel mikrofoner og digitale- eller analoge båndopptakere, kobles til de ulike inngangene og behandles i separate moduler der lyden kan endres etter behov. Endringene kan for eksempel være justering av frekvensgang, ulike filter eller romklang. Deretter lagres signalene på for eksempel en flerkanals båndopptaker for senere nedmiksing, eller de kan mikses ferdig til et mindre antall lydkanaler for bruk i et konsert- eller PA-anlegg.

I større lydmiksere som brukes i opptaksstudio har man gjerne mange innganger som mikses ned til et mindre antall utgangskanaler som lagres på studioets mangekanals båndopptakere. Senere mikses lyden fra de ulike kanalene på båndopptakeren ned til ønsket antall kanaler, for eksempel to kanaler for stereo, eller fem eller flere kanaler omgivelseslyd for hjemmekino

Det finnes nå svært avanserte lydmiksere i form av applikasjoner som kjøres på en kraftig PC med avanserte lydkort og med harddisklagring av mange lydkanaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.