Pulmonaria officinalis

Lungeurt. Botanisk hage, Århus, Danmark

Lungeurt er en flerårig urt i rubladfamilien som ikke er en opprinnelig del av norsk flora. Selv om arten er rapportert som forvilla over lenger tid, er det først de siste tjue åra at den ser ut til å ha etablert seg med flere stabile forekomster.

Faktaboks

Etymologi

Av latin, pulmo - lunge og latin officinalis - som hører til på apoteket.

Vitenskapelig navn
Pulmonaria
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Plantene blir 15–40 centimeter høye, og bladene har hvite eller lysegrønne flekker. Grunnbladenes bladplate har hjerteforma basis. De traktforma blomstene er først røde, men blir veldig tidlig blåfiolett.

Utbredelse

Lungeurt finnes Sør- og Mellom-Europa, men på grunn av utstrakt dyrking over lang tid er det vanskelig å si hva som er arten opprinnelige voksesteder. Den regnes som opprinnelig i Sør-Sverige og Danmark. Det er ingen sikre funn av forvilla lungeurt i Norge før 1998, men i løpet av tida etter har arten etablert flere stabile forekomster i Sørøst-Norge, noen spredte steder langs kysten til Bergensområdet og på Møre.

Lungeurt vurderes til kategorien "Lav risiko (LO)" i Fremmedartsbasen 2018.

Kulturhistorie

Navnet lungeurt er en oversettelse av det systematiske navnet Pulmonaria som kommer av det latinske "pulmo", som betyr lunge. Dette skal ha sammenheng med bladflekkene som har gitt assosiasjoner til lungers utseende.

I følge den foreldede signaturlæren (at plantenes form og farge viste hva de kunne anvendes til medisinsk) kunne disse plantene brukes til midler mot ulike lungesykdommer. Selv om denne påståtte medisinske virkningen først var knytta til denne arten som artsepitetet antyder, ble også andre arter av lungeurt brukt på tilsvarende måte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

lungeurt
Pulmonaria
Artsdatabanken-ID
101050
GBIF-ID
2925903

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg