Våt bakke
Lukten etter regn kommer blant annet fra bakterier i jord og planterester
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lukten etter regn, eller lukten av jord, kalt petrichor, skyldes frigjøring av den organiske forbindelsen geosmin fra visse aktinobakterier. Den samme lukten kan også komme fra plantemateriale når det regner etter en periode med varmt og tørt vær.

Faktaboks

Etymologi
av gresk petri, ‘stein’ og ichor, som er navnet på en eterisk væske som flyter i gudenes årer.
Også kjent som

petrichor

I tordenvær kan lyn gi opphav til ozon som gir lukt før regnet kommer.

Lukten av geosmin

Vår nese er meget følsom for lukten av geosmin, som er en av kildene til lukten etter regn. I kjemisk forstand er geosmin en bisyklisk alkohol med formel C12H22O.

Geosmin dannes i de grampositive bakteriene Streptomyces, en slekt av aktinobakterier. Aktinobakterier finnes i jord og ferskvann, men er spesielt vanlig i jord med høyt innhold av organisk materiale, som i kompost. Forbindelsen frigjøres blant annet når disse mikroorganismene produserer sporer.

I ferskvann kan blågrønnbakterier og aktinobakterier lage geosmin, som sammen med 2-metylisoborneol kan gi jordlukt og jordsmak i drikkevann.

Jordlukten kan bli lagret i fisk som lever i vannet. Lukten av jord fra rødbeter skyldes geosmin.

Lukt fra plantemateriale

Lukten av regn etter en periode med varmt og tørt vær kan også komme av en kompleks blanding av organiske stoffer fra plantemateriale, blant annet lipider og fettsyrer. En teori går ut på at noen av disse stoffene skal hindre vekst når det er lite vann i jorden.

Navnet

Betegnelsen Petrichor kommer av de greske ordene petra, som betyr stein, og ichor, som ifølge gresk mytologi er den eteriske væsken som flyter i årene til guder.

Geosmin kommer av de greske ordene for jord og lukt.

Spredning

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har ved hjelp av høyhastighetsvideo kunnet vise hvordan regndråper fanger opp luftbobler i den tørre jorden og sprer dem ut i luften som en aerosol som kan bli fraktet med vinden. De mener at dette er mekanismen for spredningen av luktkomponentene i regnvær etter en tørkeperiode. Lett regn gir mer spredning av lukten enn kraftig regn. De viser også at virus og bakterier i jorden kan bli spredd ut i luften på denne måten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg