luftsluse

Artikkelstart

Luftsluse, forbindelseskammer mellom to rom med vesentlig forskjellig lufttrykk.

Luftsluser har lufttette dører mot begge rom, og da kammerets volum er lite, vil trykket hurtig utjevnes ved åpning av en av dørene. På den måten er trafikk mulig mellom rommene uten vesentlig trykktap eller overføring av større luftmengder.

Luftsluser anvendes blant annet i tilfluktsrom for å hindre giftige gasser eller røyk å trenge inn, ved tunneldrift under sjøbunnen eller i bløt grunn for å kunne holde tunnelen under trykk og dermed hindre vanninntrengning. Dessuten brukes luftsluser i forretningslokaler (i et eget forrom eller i svingdører) for å senke tapet av varmluft ved stadige inn- og utpasseringer.

Luftsluse i romfart

I forbindelse med romfart er luftsluse et forholdsvis lite kammer mellom et bemannet romfartøys eller en romstasjons trykkseksjon og en koblingsmekanisme eller luke ut til rommet. Slike luftsluser brukes for eksempel når en astronaut skal arbeide utenfor fartøyet eller stasjonen. Iført romdrakt vil romfareren entre luftslusen, hvoretter luken bak stenges og trykket i slusen reduseres til null før luken foran ut til rommet åpnes. En luftsluse vil blant annet hindre unødvendig tap av kabinatmosfære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg