Lov om nordisk miljøvernkonvensjon er en norsk lov som gjennomfører Norges folkerettslige forpliktelser etter miljøvernkonvensjonen mellom Norge, Danmark, Finland og Sverige fra 1974. Konvensjonen er vedlagt i loven. I henhold til det dualistiske prinsipp, godkjente og inkorporerte Stortinget konvensjonens innhold i norsk rett ved stortingsvedtak av 20. februar 1975.

Faktaboks

Fullt navn
lov om gjennomføring i norsk rett av miljøvernkonvensjon mellom Norge, Danmark, Finland og Sverige, undertegnet 19 februar 1974
Kortnavn
lov om nordisk miljøvernkonvensjon
Trådt i kraft
17.12.1976
Lovdata-ID
NL/lov/1976-04-09-21

Miljøskadelig virksomhet i ett land kan få konsekvenser på tvers av landegrensene. Dette kan for eksempel skje gjennom vann- og luftforurensning. Konvensjonens formål er å etablere et system der den relevante myndigheten i et medlemsland, ved vurderingen av om en miljøskadelig aktivitet skal tillates, også tar nabolandenes miljøverninteresser i betraktning. Konvensjonen fastsetter videre en rekke administrative og prosessuelle bestemmelser som tar sikte på å likestille egne rettssubjekter med nabolandenes rettssubjekter ved spørsmål om søksmål eller adgangen til å fremme krav om erstatning for miljøskadelig virksomhet. Slike prosessuelle regler i miljølovgivningen skal nettopp sikre at beskyttelsen av miljø blir en realitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg