Aura Avis

Aura Avis logo
Aura Avis.

Den dyktige pressemannen Erling Innvik var først redaktør av sunndalsavisen Nordmøringen, men røk etter andre verdenskrig i en bitter konflikt med styret i avisen. Han brøt da med denne og grunnla sin «egen» avis, Aura Avis. I 1954 emigrerte han til USA og ble redaktør av Decorah-posten.

Erling Innvik portrett
Aura Avis.

Artikkelstart

Aura Avis er en lokalavis som utkommer på Sunndalsøra. Avisen ble grunnlagt i 1947 og eies av Amedia. Den utkommer tre dager i uken. Aura Avis dekker Sunndal kommune og til dels nabokommunene Nesset og Tingvoll. Ansvarlig redaktør siden juli 2020 er Ingrid Ellevset.

I 1972 ble Aura Avis landskjent som den eneste avisen i A-pressen som gikk mot norsk medlemskap i EF/EEC.

Historie

Aura Avis kom ut med sitt første nummer 26. august 1947 på Sunndalsøra. Den er kalt opp etter elva Aura som munner ut på stedet, og som siden 1949 har gitt kraft til aluminiumsverket.

Avisen ble til etter at den første utgiveren og redaktøren, Erling Innvik, ble kastet ut av avisen Nordmøringen og svarte med å grunnlegge sin egen, konkurrerende avis.

Aura Avis kom ut to ganger i uken og fikk raskt nye abonnenter og medarbeidere flere steder på Nordmøre. Den første tiden var den i ganske hard konkurranse med Nordmøringen, ikke minst om annonsørene. Etter hvert lot den til å få overtaket, både på leser- og annonsemarkedet, mens Nordmøringen endte sine dager i 1959.

I 1954 emigrerte Erling Innvik til USA og ble redaktør i den norskspråklige avisen Decorah-posten i Iowa. Aura Avis ble da kjøpt opp av Norsk Arbeiderpresse A/S. Seinere overtok Einar Sæter som redaktør. Han hadde bakgrunn fra Nordlys og Arbeidernes Pressekontor, og snudde underskudd til overskudd. Som redaktør uttrykte han gjerne sine egne meninger, selv om de ikke alltid falt sammen med Arbeiderpartiets. Rundt 1970 markerte han seg som en aktiv miljøverner, blant annet i den berømte Mardøla-aksjonen, ikke så langt fra Sunndalsøra. Dette ble mislikt av mange i partiledelsen, og forholdet ble ikke bedre ved at han også dekket den lokale politikken på en mer selvstendig måte enn det den lokale politiske ledelsen i det DNA-styrte Sunndal satte pris på.

Dermed brøt også denne redaktøren med avisen og grunnla sin egen, konkurrerende avis, Driva, i 1971. Men dette bruddet var ikke ledsaget av de samme bitre konfliktene som det forrige. Aura Avis svarte med å ruste seg for den kommende konkurransen, blant annet ved raskt å gå over til offset og tabloidformat. Som en følge av dette kunne den rapportere om økt leseroppslutning, ikke minst på utgiverstedet Sunndalsøra. Men den nye konkurrenten, Driva, klarte seg også bra.

Aura Avis ga nå etter hvert slipp på ambisjonen om å være distriktsavis for bygdene på Nordmøre. Den fant sin egen nisje ved å være en mer rendyrket lokalavis for Sunndalsøra og Sunndal kommune. Foruten Sunndal dekker den også til dels nabokommunene Nesset og Tingvoll.

I 1972 gjorde Aura Avis seg landskjent ved å være den eneste A-presseavisen i landet som redaksjonelt tok standpunkt mot norsk medlemskap i EF/ EEC. Til tross for denne alenegangen forble Aura Avis en del av A-pressen.

Fakta

  • Første nummer kom ut 26. august 1947, med Erling Innvik som redaktør.

Salg- og leserutvikling

År Papiropplag
1954 1785
1969 2267
1972 2367
1980 3449
1990 3527
1998 3715
2008 3379
2015 2496
2018 2122

Tallene viser en gjennomsnittsdag. Papiropplag er solgte papiraviser. Digitalt salg er solgte digitale abonnementer og enkeltutgaver. Totale lesertall er alle som leser på nett og papir. Kilde Mediebedriftenes landsforening.

Eksterne lenker

Artikkelen er hentet fra Norske aviser fra A til Å (bindredaktør Idar Flo), som er bind 4 i Norsk presses historie 1–4 med Hans Fredrik Dahl som hovedredaktør. Utgitt på Universitetsforlaget, 2010.

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Når det står: "Høsten 2018 var det i gjennomsnitt 2 673 som betalte for digitale utgaver og 2122 som betalte for papirutgaver", trur eg det tyder at 2122 abonnentar har komplett abonnement (papir + tilgjenge til nettavisa), og at 551 (2673-2122) berre har digitalt abonnement.

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for påpekning Sverre Olav. Jeg tror vi må se litt nøyere på hvordan vi omtaler opplag. Alle historiske tall er jo papir, men det tallet gir i beste fall et unøyaktig bilde av abonnementssituasjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg