Pressestøtte, økonomisk bidrag fra staten til norske aviser. Pressestøtten ble opprettet i 1969 og har siden vært et sentralt virkemiddel for å opprettholde en allsidig og desentralisert presse i Norge.

Opprinnelig bestod pressestøtten av en subsidieordning for avispapir, samt støtte til pressekontorer. Senere er den gitt som produksjonsstøtte og blitt utvidet til også å omfatte støtte til forskning og utdanning, og støtte til spesielle publikasjoner. Pressestøtten administreres nå av Medietilsynet.

Produksjonstilskudd kan gis til publikasjoner med dagspressekarakter, som tar betalt fra leseren og selger mesteparten av opplaget til abonnenter. Ved beregningen av tilskudd skilles det blant annet mellom

  • Nr. 1-aviser,aviser med størst opplag av avisene som kommer ut i kommunen
  • Nr. 2-aviser,aviser som ikke har størst opplag av avisene i kommunen.

Tilskuddsordningen tilgodeser særlig nr. 2-aviser, men også nr. 1-aviser med opplag under 6000 får produksjonstilskudd. Fem nr. 2-aviser - DagenMagazinet, Dagsavisen, KlassekampenNationen og Vårt Land, er kategorisert som riksdekkende meningsbærende aviser og ytes ekstra tilskudd.

Følgende aviser mottok mer enn 10 millioner kroner i produksjonstilskudd i 2008:

Produksjonstilskudd
Dagsavisen 39 511 351
Bergensavisen 33 843 024
Vårt Land 35 122 045
Nationen 24 234 994
Klassekampen 19 723 814
Rogalands Avis 13 528 607
DagenMagazinet 12 385 174

Totalt utgjorde produksjonstilskuddet i 2008 264,5 millioner kroner fordelt på 137 aviser.

Medietilsynet administrerer også støtteordninger knyttet til samiske aviser, minoritetsspråklige publikasjoner, distribusjonstilskudd til aviser i Finnmark, samt støtte til etterutdanning og medieforskning.

Det har lenge vært utbetalt støtte til publikasjoner som faller utenfor kriteriene for produksjonstilskudd for dagspressen. Stortinget bevilget lenge støtte til "ymse publikasjoner" over statsbudsjettet. I 2007 ble denne posten overført til Norsk kulturråd.

I 2009 fikk følgende publikasjoner støtte av Kulturrådet: Korsets Seier, Dag og Tid, Ny Tid, UtropMorgenbladetRuijan Kaiku og Le Monde Diplomatique. Samtidig ble det vedtatt å trappe ned støtten til fire andre publikasjoner som ble vurdert å falle utenfor rådets retningslinjer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.