pressestøtte

Pressestøtte, økonomisk bidrag fra staten til norske aviser. Offisielt kalles den også mediestøtte. Den direkte pressestøtten ble opprettet i 1969 og har siden vært et sentralt virkemiddel for å opprettholde en allsidig og desentralisert presse i Norge. Den indirekte støtten i form av fritak for merverdiavgift har kommet alle aviser til gode, også de ledende nummer 1-avisene med god økonomi.

Opprinnelig bestod pressestøtten av en subsidieordning for avispapir, samt støtte til pressekontorer. Senere er den gitt som produksjonsstøtte og blitt utvidet til også å omfatte støtte til forskning og utdanning, og støtte til spesielle publikasjoner. Pressestøtten administreres nå av Medietilsynet.

Produksjonstilskudd

Produksjonstilskudd kan gis til publikasjoner med dagspressekarakter, som tar betalt fra leseren og selger mesteparten av opplaget til abonnenter. Ved beregningen av tilskudd skilles det blant annet mellom

  • Nr. 1-aviser, aviser med størst opplag av avisene som kommer ut i kommunen
  • Nr. 2-aviser, aviser som ikke har størst opplag av avisene i kommunen.

Tilskuddsordningen tilgodeser særlig nr. 2-aviser, men også nr. 1-aviser med opplag under 6000 får produksjonstilskudd. Fem nr. 2-aviser - DagenMagazinet, Dagsavisen, Klassekampen, Nationen og Vårt Land, er kategorisert som riksdekkende meningsbærende aviser og ytes ekstra tilskudd.

Følgende aviser mottok mer enn 20 millioner kroner i produksjonstilskudd i 2017:

Avis Støtte
Klassekampen 40,2 mill. kroner
Vårt Land 39,3 mill. kroner
Dagsavisen 35,1 mill. kroner
Bergensavisen 27,7 mill. kroner
Nationen 22,3 mill. kroner

Totalt utgjorde produksjonstilskuddet i 2017 313 millioner kroner (samme beløp som i 2016).

Annen pressestøtte

Medietilsynet administrerer også støtteordninger knyttet til samiske aviser, minoritetsspråklige publikasjoner, distribusjonstilskudd til aviser i Finnmark, samt støtte til etterutdanning og medieforskning.

Periodiske publikasjoner

Det har lenge vært utbetalt støtte til publikasjoner som faller utenfor kriteriene for produksjonstilskudd for dagspressen. Stortinget bevilget lenge støtte til «ymse publikasjoner» over statsbudsjettet. Denne posten er overført til Norsk kulturråd.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg