Spektrum

Spektrum. Emisjonsspektrum fra gassen hydrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles linjespektrum eller atomspektrum. Linjene skyldes lys som fremkommer ved elektronsprang mellom bestemte energinivåer innenfor atomene. Så lovmessig foregår sprangene at de bølgelengder λ som svarer til linjene i figuren, kan beregnes svært nøyaktig av formelenSspektrum 6.epsSspektrum-6.gif nanometer, når man i tur og orden gir n verdiene 3, 4, 5... (balmerserien). Linjespektret fra et grunnstoff i gassform er karakteristisk for grunnstoffet og kan derfor brukes til å identifisere vedkommende grunnstoff.

Av /Store norske leksikon ※.

Linjespektrum er et spektrum i den synlige delen av det elektromagnetiske spektrum som består av skarpe, atskilte linjer.

Linjene i spekteret kommer fra atomer, ioner eller molekyler i en gass under lavt trykk. Til hver sort atomer eller molekyler svarer bestemte linjer, som kan brukes til identifikasjon av stoffet.

I et spektrometer med god oppløsning kan man få spaltet en enkel linje opp i flere. Spekteret sies da å ha finstruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg