I Norge finnes det etablerte systemer både for å skape og formidle litteratur tilpasset ulike lesevansker. Det blir produsert rundt femten nye titler med tilrettelagt litteratur hvert år. I tillegg anbefaler Leser søker bok bøker fra almennmarkedet som kan være overkommelige ved ulike slags hindringer.

I bokhandel kan bøkene være vanskelige å finne. Formidling skjer hovedsaklig gjennom søkesiden Boksøk.no og gjennom bibliotekene. Leser søker bok samarbeider med 250 «Bok-til-alle-bibliotek» som har et utvalg bøker for mennesker med ulike lesehindringer.

På begynnelsen av 70-tallet begynte man i Norden å arbeide for at mennesker med ulike funkjsonshemninger skulle ha rett til bøker. I Norge var Tordis Ørjasæter en pioner. I 1975 redigerte hun Alle trenger bøker: Funksjonshemmede – bøker – bibliotek. Hun tok senere initiativ til IBBY dokumentasjonstjeneste, en internasjonal samling bøker for og om barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I 2002 ble Leser søker bok stiftet som et nettverk av organisasjoner som arbeider for at alle skal ha tilgang til litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.