I Norge finnes det etablerte systemer både for å skape og formidle litteratur tilpasset ulike lesevansker. Det blir produsert rundt femten nye titler med tilrettelagt litteratur hvert år. I tillegg anbefaler Leser søker bok bøker fra almennmarkedet som kan være overkommelige ved ulike slags hindringer.

I bokhandel kan bøkene være vanskelige å finne. Formidling skjer hovedsaklig gjennom søkesiden Boksøk.no og gjennom bibliotekene. Leser søker bok samarbeider med 250 «Bok-til-alle-bibliotek» som har et utvalg bøker for mennesker med ulike lesehindringer.

På begynnelsen av 70-tallet begynte man i Norden å arbeide for at mennesker med ulike funkjsonshemninger skulle ha rett til bøker. I Norge var Tordis Ørjasæter en pioner. I 1975 redigerte hun Alle trenger bøker: Funksjonshemmede – bøker – bibliotek. Hun tok senere initiativ til IBBY dokumentasjonstjeneste, en internasjonal samling bøker for og om barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I 2002 ble Leser søker bok stiftet som et nettverk av organisasjoner som arbeider for at alle skal ha tilgang til litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.