I Norge finnes det etablerte systemer både for å skape og formidle litteratur tilpasset ulike lesevansker. Det blir produsert rundt femten nye titler med tilrettelagt litteratur hvert år. I tillegg anbefaler Leser søker bok bøker fra allmennmarkedet som kan være overkommelige ved ulike slags hindringer.

I bokhandel kan bøkene være vanskelige å finne. Formidling skjer hovedsakelig gjennom søkesiden Boksøk.no og gjennom bibliotekene. Leser søker bok samarbeider med 250 «Bok-til-alle-bibliotek» som har et utvalg bøker for mennesker med ulike lesehindringer.

Historie

På begynnelsen av 1970-tallet begynte man i Norden å arbeide for at mennesker med ulike funksjonshemminger skulle ha rett til bøker. I Norge var Tordis Ørjasæter en pioner. I 1975 redigerte hun Alle trenger bøker: Funksjonshemmede – bøker – bibliotek. Hun tok senere initiativ til IBBY dokumentasjonstjeneste, en internasjonal samling bøker for og om barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I 2002 ble Leser søker bok stiftet som et nettverk av organisasjoner som arbeider for at alle skal ha tilgang til litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg