lesevansker og litteratur

I Norge finnes det etablerte systemer både for å skape og formidle litteratur tilpasset ulike lesevansker. Det blir produsert rundt femten nye titler med tilrettelagt litteratur hvert år. I tillegg anbefaler Leser søker bok bøker fra almennmarkedet som kan være overkommelige ved ulike slags hindringer.

I bokhandel kan bøkene være vanskelige å finne. Formidling skjer hovedsaklig gjennom søkesiden Boksøk.no og gjennom bibliotekene. Leser søker bok samarbeider med 250 «Bok-til-alle-bibliotek» som har et utvalg bøker for mennesker med ulike lesehindringer.

Historie

På begynnelsen av 70-tallet begynte man i Norden å arbeide for at mennesker med ulike funkjsonshemninger skulle ha rett til bøker. I Norge var Tordis Ørjasæter en pioner. I 1975 redigerte hun Alle trenger bøker: Funksjonshemmede – bøker – bibliotek. Hun tok senere initiativ til IBBY dokumentasjonstjeneste, en internasjonal samling bøker for og om barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I 2002 ble Leser søker bok stiftet som et nettverk av organisasjoner som arbeider for at alle skal ha tilgang til litteratur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg