Ledd brukes i språkvitenskap om setningsledd, altså de ulike delene av en setning. Noen eksempler på setningsledd er subjekt og objekt.

Et setningsledd kan bestå av flere ord eller bare et enkelt ord. Både den og den store, tykke bjørnen jeg så i går er setningsledd med funksjonen subjekt i henholdsvis Den var ikke skremmende og Den store, tykke bjørnen jeg så i går var ikke skremmende.

Ledd kan også brukes om andre ord eller ordgrupper som har syntaktisk funksjon, som for eksempel inni en frase. I nomenfrasen den store, tykke bjørnen jeg så i går kan man videre identifisere andre ledd; med unntak av bjørnen, som er kjerne, kalles de andre leddene i denne frasen, den, store, tykke og jeg så i går, adledd.

I mange tilfeller er ledd synonymt med frase, men et ledd kan også ha form som en setning, som jeg så i går over eller subjektet at du ikke kom og reddet meg i setningen At du ikke kom og reddet meg var skremmende.

Til slutt kan ledd også brukes om de forskjellige delene av et ord, for eksempel vannflaske, som består av leddene vann og flaske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg