frase (språkvitenskap)

Artikkelstart

Frase er innen språkvitenskap et ord eller en gruppe ord som kan ha en syntaktisk funksjon i en setning eller i en annen frase.

Det finnes forskjellige typer fraser, eksempler er nomen-fraser (eller substantivfraser), verbfraser, adjektivfraser og preposisjonsfraser.

Nomenfraser kan for eksempel fungere som subjekt i en setning. I eksemplene Den antatt beste fotballspilleren vant prisen og Fotballspilleren vant prisen er henholdsvis Den antatt beste fotballspilleren og Fotballspilleren subjekter til verbet vant, det vil si at de begge danner en frase. Kjernen i frasen er i begge tilfeller fotballspilleren, et substantiv, noe som betyr at disse frasene er nomenfraser.

I en preposisjonfrase er kjernen preposisjonen, mens utfyllingen til preposisjonen er en nomenfrase. I setningen Prisen ble vunnet av den antatt beste fotballspilleren fungerer det uthevede setningsleddet som et agensledd og er en preposisjonsfrase. Preposisjonen av er kjernen, og den antatt beste fotballspilleren er en nomenfrase som her fungerer som utfylling til preposisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg