Kart over laogai-leirer i Kina
Av .

Laogai er en betegnelse brukt om det kinesiske fangeleirsystemet for politiske fanger. Systemet som vi kjenner det i dag ble opprettet i 1949 etter etableringen av den kommunistiske folkerepublikken Kina, men har røtter tilbake til slutten av Qing-dynastiet. Laogai er en forkortelse for «Laodong gaizao» som betyr «reform gjennom arbeid», og er i hovedsak et instrument i straffesystemet med en juridisk oppgave, det vil si arbeidsleirer for domfelte kriminelle. Leirene har imidlertid også et stort antall politiske fanger.

Faktaboks

Etymologi

kinesisk, forkortelse for Laodong Gaizao, 劳动改造, ‘endring gjennom arbeid’

Med fengselsreformer i løpet av 1990-årene ble betegnelsen laogai avskaffet, men leirsystemet, som kan sees som en parallell til de sovjetiske GULag-tvangsarbeidsleirene, eksisterer fremdeles i en mindre og endret form. I dag er det minst 310 leire ifølge kinesiske myndigheter, men utenlandske NGO'er mener tallet er over 1000. Frem til 1984 skal mer enn 20 millioner fanger ha vært innesperret i kortere eller lengre tid. Antall omkomne er ukjent, men tallet er anslått til flere millioner. Hvor mange som nå sitter innesperret, anslås også i milliontall, riktignok med stor usikkerhet. I 2008 ble det anslått at det sitter mellom en halv og to millioner fanger i slike leire.

Det blir hevdet at arbeidsleirene blant annet blir brukt til produksjon av varer som ofte går til eksport, selv om dette ikke skal foregå lenger ifølge kinesiske myndigheter. Dette, samt generelt svært dårlige fysiske og psykiske forhold i leirene, er blitt dokumentert blant andre av den eksil-kinesiske menneskerettighetsaktivisten Harry Wu, som satt fengslet 19 år i en laogai-leir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg