Landauer

Landauer

Av /Store norske leksikon ※.
Landauer
Landauer som har vært benyttet ved kongebesøk i Trondheim. På siden har den monogrammet AV som refererer til Anton Vinje, som startet vognmannsforretningen som fortsatt er i drift (Vinjes Transport AS).
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

En landauer er et herskapelig hestekjøretøy med fire hjul, som trekkes av minst to hester. Den kjøres av en kusk som sitter på et eget sete. Landaueren har plass til fire personer som sitter mot hverandre to og to på stoppede seter. Det er kalesjer over begge setene som kan slås opp uavhengig av hverandre, slik at man kan bruke landaueren som åpen, halvåpen eller lukket vogn. Sidevinduene kan senkes ned i dørene. Mange landauere var laget slik at hjulene kunne byttes ut med meier på snøføre.

Faktaboks

Uttale
lˈandauer
Etymologi
tysk, etter byen Landau

Historikk

Landaueren har sitt navn etter byen Landau i Tyskland, hvor de første eksemplarer skal ha blitt produsert på begynnelsen av 1700-tallet. Først på 1800-tallet var nok landaueren ny i Sverige og Norge. Det vakte oppsikt da kong Karl Johan kom kjørende inn i Christiania 30. september 1822 med en landauer, trukket av 8 hester.

Utover 1800-tallet ble landaueren et populært kjøretøy, noe som ikke minst skyldtes at bruken av kalesjene var så fleksibel. Noe stort antall landauere ble det likevel ikke i Norge, til det var prisen for høy. Kjøperne var først og fremst rike godseiere og byborgere og noen finere vognmannsforretninger i byene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1990). Fra stav til stasvogn. Landveis fremkomst- og transportmidler på Innherred. Steinkjer Museum.
  • Jarmann, Nils (1960). Hestekjøretøyer. By og bygd. Norsk Folkemuseums Årbok 1958-59.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg