Kupé
Sort kupé som har tilhørt transportfirmaet Vinjes transport i Trondheim.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Det opprinnelig franske ordet kupé har flere betydninger på norsk. For det første er en kupé et lite, lukket hestekjøretøy. Fra hestekjøretøy har så ordet blitt overført til en liten, lukket bil med plass til to (eller fire) personer. Mest brukt blir nok ordet om passasjerrommet i tog, trikk eller bil.

Faktaboks

Etymologi
av fransk carosse coupé, egentlig ‘avskåret, forkortet karosse’

Hestekjøretøyet kupé

Kupé
Kupé med vinduer av glass og to dører som har vært brukt i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Opprinnelig kom dette kjøretøyet fra Frankrike, hvor det ble kalt coupé. Kupéen er en lukket vogn med fire hjul og kuskesete plassert over eller bak forakslingen. Etter størrelsen kunne kupéen bli trukket av én eller to hester. Den har dører på begge sider med senkbare vinduer. Utvendig farge var mørk – blå, sort eller grønn.

Innvendig har kupéen et stoppet sete med plass til to personer som sitter i kjøreretningen. I noen større vogner kunne det være et lite motsete i tillegg.

Kupéer ble først og fremst anskaffet av folk med god økonomi. Det var også noen vognmenn som anskaffet slike stasvogner til bruk for brylluper eller andre finere anledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1990). Fra stav til stasvogn. Landveis fremkomst- og transportmidler på Innherred. Steinkjer Museum.
  • Jarmann, Nils (1960). Hestekjøretøyer. By og bygd. Norsk Folkemuseums Årbok 1958-59.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg