Laktase er et enzym som er med på å bryte ned melkesukkeret laktose i fordøyelsessystemet. Det forekommer i tarmen til nyfødte pattedyr. Enzymet er svært viktig, fordi melk er hovedkilden til energi og næring hos nyfødte pattedyr. Aktiviteten til laktase går ned et par måneder etter fødsel hos de fleste pattedyr, i tillegg til hos 70 prosent av mennesker.

Faktaboks

Uttale
laktˈase
Etymologi
av lakt-, av latin lac som betyr melk, og -ase, som betegner enzym

I noen befolkninger opprettholdes laktaseaktiviteten i voksen alder. I Nord-Europa har 9 av 10 opprettholdt laktaseaktivitet, og disse personene tåler derfor melk også etter at de er voksne. Laktasetoleranse er høy i kulturer hvor melkeprodukter er en vesentlig del av kostholdet. Opprettholdt laktaseaktivitet antas å være knyttet til hold av melkeproduserende husdyr, spesielt kyr.

Funksjon

Laktase produseres av epitelceller (enterocytter) i tarmveggen. Laktase bryter ned disakkaridet laktose til sine bestanddeler, galaktose og glukose. Disse kan tas opp i tarmen. I kroppen blir glukose brukt som energikilde, og galaktose omgjøres til glukose i leveren. Hvis laktose ikke blir nedbrutt og absorbert i tynntarmen, som ved laktoseintoleranse, fortsetter laktosen videre inn i tykktarmen. I tykktarmen blir laktose blant annet brutt ned av tarmbakterier som produserer gasser og syrer. Dette kan blant annet gi mageplager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg