Lønnsstatistikk er statistikk som gir en oversikt over lønnsnivået og endringer i lønn for lønnstakere. Lønnsstatistikk viser gjennomsnittlig fortjeneste per tidsenhet (for eksempel time, måned eller år) for et bestemt arbeid utført av en gruppe arbeidstakere.

Lønnsstatistikken kan for eksempel gi opplysning om gjennomsnittlig timefortjeneste for kvinner ansatt i varehandelen, eller for en bestemt yrkesgruppe som for eksempel tannleger. Formålet med lønnsstatistikken kan fra et sosialt synspunkt være å få klarlagt hvordan lønnsnivået i de enkelte næringer eller stillingsgrupper utvikler seg over tid, og i forhold til hverandre. Lønnsstatistikken kan også brukes til å følge lønnsforholdene for kvinner og menn.

Lønnsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bygger på opplysninger fra a-meldinger som er en del av a-ordningen. A-ordningen omfatter alle arbeidsgivere. Etter a-opplysningsloven skal arbeidsgiverne gi opplysninger om blant annet lønn til Skatteetaten, NAV og SSB.

Ved lønnsforhandlinger stilles store krav til en detaljert og godt utbygd lønnsstatistikk. Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) bruker lønnsstatistikken til å gi en oversikt over lønnsutviklingen som partene i tariffavtalen kan legge til grunn i lønnsforhandlingene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg