Kvalitet er tings måte å være på. Innen filosofien deles egenskaper tradisjonelt i primære kvaliteter, for eksempel utstrekning, form, bevegelse og sekundære kvaliteter, for eksempel farge, varme, smak, og kalles gjerne sansekvaliteter. Dette skillet ble særlig utnyttet av Galilei, Descartes og Locke. De hevder at i den ytre natur eksisterer kun de primære sansekvaliteter, mens de sekundære skyldes subjektive bidrag fra den som sanser.

Hos Kant betegner kvalitet tre av de i alt 12 forstandskategoriene, nemlig realitet, negasjon og begrensning.

I tradisjonell eller klassisk logikk deles utsagn etter kvalitet i bekreftende eller positive (for eksempel «vannet er varmt») og i nektende eller negative (for eksempel «vannet er ikke varmt»).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.