Chakra
Tantrika-maleri av en skikkelse som mediterer. Illustrasjon av chakraene og kundalini.
Av /Wellcome Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

I yoga og særlig i tantrismen er chakra en forestilling om energisentre som ligger langs ryggraden, det vil si langs kroppens vertikale midtakse. Disse chakraene skal ligne på hjul og distribuere, regulere og sortere kroppens forbruk av energier og impulser.

Faktaboks

Uttale
ʃˈak-
Etymologi
av sanskrit ‘hjul’
Også kjent som
psykiske sentra

I hinduisk tantrisme er det vanligvis sju chakraer:

  1. rotsenteret, like ved kjønnsorganene
  2. bekkensenteret
  3. navlesenteret, ofte identifisert som solar plexus
  4. hjertesenteret
  5. halssenteret
  6. pannesenteret, ofte omtalt som «kunnskapens øye» eller «det tredje øye»
  7. kronesenteret, «den tusenbladede lotus», øverst i hodet.

Disse normalt usynlige kraftsentrene omtales både som åndelige og fysiske. Hver chakra blir assosiert med en guddom, et mantra, en farge, et element, visse personegenskaper osv.

Den psykiske energien, shakti, 'kraften', kalt kundalini, tenkes som en kraft som ligger latent i den nederste chakraen. Ved hjelp av bestemte yoga-teknikker kan kundalini vekkes til live slik at den strømmer opp gjennom de øvrige chakraene til den når det øverste energisenteret på toppen av hodet. Dette energisenteret betegnes som menneskets spirituelle dør, og en full gjennomstrømning er ensbetydende med åndelig frihet eller opplysning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg