Kulde eller opplevelsen av kulde avhenger av temperatur, vind og luftfuktighet. Denne opplevelsen kan tallfestes som følt temperatur.

Beskrivelse

For å unngå forfrysninger, er det viktig å være forberedt. Det er viktig at de som planlegger utendørsaktiviteter vinterstid tar hensyn til vindavkjølingen, slik at ingen utsettes for unødvendige påkjenninger ved lav temperatur kombinert med vind. Viser et værvarsel sterk vind og lav temperatur må det varme klær til for å unngå frostskader.

Kroppen vår kan også bli vant til kulde. Folk som har levd lenge i et kaldt klima er som regel i stand til å motstå kulde bedre enn de som kommer fra varmere strøk.

Tiltak mot kulde

Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan være til hjelp ved sterk kulde utendørs, men vis forsiktighet.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
  • Å oppholde seg i le for vinden reduserer forfrysningsfaren betydelig, men den vil aldri forsvinne. Selv i vindstille vær vil lav temperatur kunne gi forfrysninger.
  • For personer som må oppholde seg ute, for eksempel i jobbsammenheng, er det viktig å ta pauser innendørs for å gjenvinne varmen i kroppen.
  • Uteaktiviteter med barn, for eksempel skoleturer og utelek i barnehager, bør kortes ned i tid eller avlyses ved lav temperatur og vind.
  • Idrettsarrangementer utendørs bør utsettes eller avlyses, både av hensyn til deltakere og tilskuere.
  • Fysisk aktivitet og bevegelse, for eksempel å gå på ski, øker forbrenningen i kroppen og det produseres varme. Alder og fysisk form spiller her en rolle: Eldre personer og barn har ofte mindre muskelmasse, slik at det produseres mindre varme.
  • Solskinn, selv på en kald vinterdag, kan også tilføre kroppen varme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg