Kryssforhør er innenfor anglo-amerikansk rettspraksis et avhør som en parts prosessfullmektig (i straffesaker aktor eller forsvarer) foretar av motpartens vitner etter at de er avhørt av den andre siden.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk cross-examination, ‘motavhøring’
Også kjent som
krysseksaminasjon

Reglene for kryssforhør er til dels annerledes enn reglene for avhør av egne vitner. Det er for eksempel adgang til å stille ledende spørsmål til motpartens vitner, og det godtas også at vitnet kan utsettes for et etter omstendighetene særlig skarpt og inngående avhør.

Norge

Kryssforhør i egentlig forstand forekommer sjelden i en rettssak for norske domstoler. Her vil reglene om vitneavhør i prinsippet være de samme enten prosessfullmektigen/aktor/forsvareren avhører egne eller motpartens vitner. Ledende spørsmål kan imidlertid stilles for å sjekke troverdigheten av tidligere avgitte svar. Dommeren vil ha et ansvar for at avhøret skjer på en forsvarlig måte. Spørsmål som ikke vedkommer saken, skal avvises, og dommeren skal overta høringen dersom den foregår på en utilfredsstillende måte.

Lovhjemmel

Se straffeprosesslovens §§ 135-136.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg